30.4.13

Депутатська позиція





ВОНА сидить – вони приватизовують!



 Ще за прем’єрства Юлії Тимошенко Верховною Радою України з ініціативи  депутатів – бютівців на законодавчому рівні була закріплена заборона щодо приватизації, оренди, передачі в концесію газотранспортної системи України – як запоруки державної безпеки, основного стратегічного об’єкта. Час пройшов, змінилася влада. До керівництва державою прийшла політична сила, мета якої – особисте збагачення і нажива. І зовсім не державні інтереси.  За боротьбу із нею головний опонент Юлія Тимошенко нині засуджена…
У тому, що інтереси нинішньої влади далекі від потреб простих людей, вже зумів переконатися колектив Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії Управління магістральних газопроводів  «Львівтрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз». Створене в 1997 році, донедавна ще державне підприємство займалося транспортуванням, постачанням та реалізацією природного газу для населення, комунально – побутових споживачів Кременецького району. 92 працюючих мали стабільну роботу, відповідну заробітну плату, належний соціально – економічний захист. Дане підприємство, окрім того, - вагомий платник до місцевого бюджету, має потужну матеріальну базу. Після так званої « приватизації» на Кременеччині таких підприємств вже майже не залишилося…
Сумна і реальна перспектива поповнити їх перелік, на жаль, з’явилася вже і у ВПРГ. Після зміни юридичної особи шляхом перетворення із державного підприємства  у публічне акціонерне розпочався рух на його знищення під виглядом чергових реформ Януковича – Азарова ( на цей раз у нафтогазовій галузі). Бо вже 03.04.2013 р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання енергетики України (НКРЕ), анулювала ліцензії даному підприємству на постачання споживачам природного газу за регульованим тарифом і тим самим зупинила його роботу.
 Проте ще  напередодні  у відповіді, яка надійшла у лютому ц. р. на звернення ряду опозиційних народних депутатів України від Тернопільщини, за підписом заступника  міністра Міністерства енергетики та вугільної промисловості України п. С. Чеха  відзначено, що «ПАТ «Укртрансгаз» здійснює підготовку документів для отримання ліцензій по всіх видах господарської  діяльності, в тому числі і на розподіл та постачання природного  газу за регульованим тарифом, чим і займалося Кременецьке ВПРГ, забезпечуючи газопостачання майже у всі населені пункти району.
Уже 04.04.2013 р. НКРЕ  видає іншому підприємству -  ПАТ «Тернопільгаз» відповідну ліцензію на постачання природного газу за регульованим тарифом усім споживачам, газопостачання яких проводило Кременецьке ВПРГ. Тобто, лише одне рішення -  і цілеспрямовано державним поповнюються приватні  активи в подальшому із фінансовим забезпеченням та матеріальною базою відомого власника – олігарха.  Проте ще на даний час після лобіювання приватних інтересів  справа остаточного «поховання» державного ВПРГ  відрадно, що незавершена. Аби не вдаватися у хитромудрі тонкощі господарювання газових суб’єктів, скажу лише, що даним рішенням НКРЕ не наділила правом розподілу природного газу споживачам нашого регіону  нового  газопостачальника і тим самим вивела забезпечення газом район у позаправове поле, створивши умови для його припинення у будь – який час. А це вже серйозна небезпека.
Упереджені і не зрозумілі дії НКРЕ  створили не лише ситуацію із газопостачанням Кременецького району без жодної правової підстави, а породили ряд соціальних негативних  проблем.  Йдеться про те,  що вже з березня цього року споживачі природного газу не можуть використати своє право на отримання пільг та субсидій, різного роду матеріальних допомог, призупинено видачу будь-яких довідок населенню. А жителі сіл Крутнів, Лопушно, Ридомиль та Розтоки такі проблеми терплять ще з січня 2013 р. Невизначеність із ліцензіатом не дає правових підстав для отримання коштів за наданий споживачам газ, а тому у  м. Кременець та район  природний газ постачається з невідомого ресурсу. Проте дармовим, як відомо, буває лише сир у мишоловці. Колись прийдеться все -таки  заплатити…   Крім того, в страхові перебуває весь колектив підприємства через реальну загрозу втратити роботу. Адже в умовах такого районного центру як наш, втрата роботи – це справжня трагедія, оскільки знайти нову не можливо. Впевнена, що не буде працевлаштований повністю цей великий колектив і в ПАТ «Тернопільгаз», куди має бути передана матеріальна база ліквідованого підприємства.
А те, що реалізовуючи дії по знищенню даного державного підприємства, поза увагою залишається його значимість як бюджетоутворюючого платника, долі сімей майже ста працівників - це вже стає очевидним. Бо в останній відповіді від 08.04.2013 р. за № 04/12-1368 за підписом заступника  міністра - керівника апарату Міністерства  енергетики та вугільної промисловості п. Макуха В. ( в даний час уже звільненого)  жодного слова про гарантії для людей , а лише доручення про передачу  розподільчих газопроводів, що є державною власністю і стоять на балансі Кременецького ВПРГ, на баланс приватної структури - ПАТ «Тернопільгаз». До речі, про реальність ліквідації державного підприємства, втрати роботи 92 його працівниками, посилення соціальної напруги його колектив звертався також в ряд державних відомств і установ, зокрема до Президента  України, Прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністра, НКРЕ і т.д. Реакції, на жаль, жодної!
Отже, виходить, що керівництво держави взяло інший курс. Кабінет міністрів України пропонує зняти заборону на приватизацію дочірніх компаній НАК «Нафтогаз України», а також підприємств, установ та організацій, утворених в результаті її реорганізації. Законопроект 2637 з даною ініціативою зареєстрований у Верховній Раді України 26 квітня ц. р. Якщо  він буде прийнятий, то за рішенням Кабінету Міністрів можна буде проводити  відчуження основних фондів, акцій і часток в установленому капіталі державних підприємств.  На заваді приватизації  газотранспортної мережі - об’єкта державної безпеки України - уже ніщо стояти не буде… 

    Світлана Федишена,
 депутат Кременецької районної ради,
                            голова фракції Всеукраїнського об’єднання « Батьківщина».  

P.S. 17.04.2013 р. відповідне  депутатське звернення  щодо проблем  Кременецького  ВПРГ  мною було відправлено на ім’я Міністра енергетики та вугільної    промисловості Ставицького Є. А.  Відповіді очікую.

No comments:

Post a Comment