17.4.13

Планета в твоїх руках

 22 квітня – Міжнародний день Землі

Земля…Прозорі  чисті водойми, безмежна краса рослинного та різноманітність тваринного світу, безкраї поля та ліси… Все це  - величезне багатство, яке, на жаль,  зникає в епоху науково-технічного прогресу.
Земля – наш спільний дім, в якому створені умови не тільки для того, щоб  виживати, але й для того, щоб повною мірою насолоджуватися життям. Вона віддає нам себе цілком і повністю, дарує любов. А що ж отримує взамін? Чим ми їй віддячуємо?
Ці питання вже давно стали актуальними у багатьох країнах світу. Так офіційно, на міжнародному рівні, проводяться святкування, присвячені захисту та збереженню навколишнього середовища. Зокрема, 22 квітня відзначається Міжнародний день Землі.  Це день, який Людина присвячує своїй Планеті, свято, яке проводиться з 1970 року для того, щоб об’єднати людей з усього світу та привернути їхню увагу до екологічних проблем. По традиції, в цей день всі бажаючі беруть участь в упорядкуванні та озелененні своїх дворів, вулиць, районів, а також у різноманітних екологічних акціях, фестивалях.
Свято дня Землі  бере свій початок у США, де воно вважається державним. У святкуванні беруть участь всі, починаючи з Президента, який звертається до громадян із закликом зберегти планету. Перший раз день Землі відзначався, як було сказано вище,  22 квітня 1970 року. Більш ніж 20 млн. американців залучилися до різноманітних акцій та заходів. Навіть Сенат США прийняв рішення не проводити засідання цього дня для того, щоб сенатори також мали можливість  долучитися до святкування. У 1990 році День Землі став міжнародною акцією, в якій взяло участь близько 200 млн. людей із 141 країни світу. Стало зрозумілим, що доля планети не байдужа її жителям. Тому Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла резолюцію про оголошення 22 квітня Міжнародним днем Матінки-Землі. 
У цей день у різних країнах світу по традиції лунає Дзвін Миру, який є символом спокою, мирного життя та братства народів, закликаючи людей відчути єдність і прикласти зусилля для збереження краси нашого спільного дому. У цей же час – це і символічний заклик до активних дій в імя захисту життя на Землі.
Перший Дзвін Миру встановили у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 році. Він був відлитий із монет, які пожертвували діти всіх континентів.
Україна не залишається осторонь святкування дня Землі. Щороку проводяться різноманітні заходи з озеленення та благоустрою територій, які ставлять на меті залучення громадян до участі у природоохоронній діяльності, а також виховування шанобливого ставлення до навколишнього середовища.  Також у багатьох містах України відбуваються як заходи «прямої дії» – очищення малих рік і водойм, прибирання територій, так і проведення ярмарків екологічних продуктів, виставок плакатів на екологічну тематику, екологічних конкурсів із призами й подарунками, а також святкових концертів. 
Слід памятати, що Земля подарувала нам життя. Вона – унікальна і потребує захисту та турботи. У даний час існує багато екологічних проблем, які не мають територіальних кордонів та мовних барєрів. І їх вирішення у наших руках. То ж збережімо Землю для майбутніх поколінь.

Олеся Підгурська,
  НПП "Кременецькі гори"

No comments:

Post a Comment