29.10.12

Дубенський замок серед семи чудес України


Дубенський замок серед семи чудес України

520 років твердині над Іквою



19 жовтня Дубенський замок зустрічав гостей і запрошував на міжнародну наукову історико-краєзнавчу конференцію, присвячену 520-річчю Дубенського замку. Привітати історичну святиню зі знаменною датою завітали перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко, Юрій Юрієвич Шестенюк – замісник голови Дубенської райдержадміністрації, та міський голова – Антонюк Василь Михайлович.  Як ведеться у свято, гості не прийшли з порожніми руками, а від так замку було надано грошову допомогу від Дубенської РДА, вручено подарунки (ноутбук і пиловсмоктувач). Завдяки старанням директора заповідника Леоніда Кічатого та всього колективу увазі гостей твердині над Іквою запропоновано різноманітні експозиції, реставровано та відкрито унікальні за формою та змістом зали замку князів Острозьких. На вищий рівень піднято статус заповідника і серед міжнародної спільноти музеїв. Заповідник налагодив тісні контакти з замками «Гнєв» (Польща), «Лідіці» (Чехія) «Трахай» (Литва). Леонід Святославович поділився своїми планами на майбутнє - відкрити експозицію «Мистецтво Королівського полювання» і, звичайно ж, збільшити кількість відвідувачів до 100 тис. Зважаючи на динаміку оновлення та розширення експозицій заповідника, можна стверджувати, що реалізація цього побажання  цілком ймовірна.
Привітав усіх із важливою подією перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко. Від імені голови обласної ради Юрія Кічатого та голови облдержадміністрації Василя Берташа він побажав плідної праці та вручив колективу закладу ноутбук.  Михайло Кривко зазначив, що Дубенський змок як обласна комунальна власність є предметом особливої уваги влади. Але це ще й предмет гордості, який є історичною візитівкою Великої Волині і Рівненщини зокрема.
Варто відзначити, – наголосив Михайло Кривко, – що з часу створення державного заповідника проведено колосальну роботу. Особливо інтенсивним став 2012 рік, адже відкрито цікаві експозиційні зали, кожна з яких ілюструє яскраву сторінку історії та культури краю.
Зрозуміло, що коштів, яких сьогодні потребує такий величезний проект, з бюджету виділяється недостатньо. Тому потрібно думати над усіма можливостями фінансування. У той же час влада ставить собі завдання про максимальне розкриття потенційного ресурсу заповідника. Якщо нині ведеться мова про 100 тисяч відвідувачів, то завтра ми повинні говорити про мільйон, – акцентує Михайло Кривко. – Це потребує злагодженості комплексного механізму:  відповідної реклами, пропаганди тощо. В тому числі потрібна підтримки не лише управління культури, а й, наприклад, управління освіти. Варто було б зробити традиційними цільові екскурсії для учнів. Маючи таку перлину як Дубенський замок, ми повинні сповна використовувати можливості для всебічного розвитку та вивчення історії України.

(Влас.інформ)

No comments:

Post a Comment